Здравейте! Аз съм Петър и гледам да драсна по нещичко интересно тук, когато имам време и настроение. Надявам се тук да прочетете нещо полезно или забавно.
Blog.Caspie.Net
Блог на Casper
Блогът за софтуерни и уебсайт ревюта, музика, филми и изобщо различни интересни неща из Интернет, които по една или друга причина са грабнали вниманието ми.
Website Advertising Enquiry Scam
Или още казано - измама чрез запитване относно реклама на сайт…
През последния месец започнах да получавам странни писма. Различни хора се интересуваха от закупуване на текстов линк или банер пространство. Разгледайте внимателно картинката… Получавали ли сте подобни?

Най-малкото забележете, че писмото идва от пощата на Isbel Compton, а в съдържанието пише Jason Miller. Е какво? Jason иска да рекламира в Интернет, а няма дори собствен email? Смешна работа…
Днес, след като получих втори или трети такъв съмнителен email, пуснах едно бързо търсене в Google. Резултати колкото искате и съмненията ми се потвърдиха - измама с крадени чекове. Ето и един сайт, където е описано какво точно ще ви се случи.
Накратко: Получавате подобен email, обикновено на пощата, която сте задали при регистрирането на домейна…
MyMiniCity.com - Fun или Spam
MyMiniCity, както изглежда, е една от сравнително новите Интернет зарибявки. Имате възможност да си създадете виртуално градче, като получавате адрес, на който да изпращате хората. С всеки посетител, градчето ви се развива на население (увеличава се с едно), индустрия, транспортна мрежа, защита, околна среда и бизнес. Отчита ви се едно посещение за деня. Няма да стане с рефрешване на сайта. Идеята е да си докарате трафик. Има и вградено табло за съобщения - става за чат, но съобщения с линкове ги трият…
Ето го и моето градче, Caspie, което може да посетите и разгледате тук.

Също може да разгледате и другите създадени градове, някои са доста развити. Има си търсачка и статистика. Всичко това добре, но започнах да получавам спам по Skype с адреси на разни градове… Надявам се това да не се обърне от забавление в поредния жалък спам.
Снимка на София при близо 3000 популация
Скин за Skype… и спам
До колкото видях скрийншота на сайта, посочен отдолу, скайпа заприличва на Windows Media Player 11. Самият сайт днес по-рано работеше, докато сега - не. И все пак с помощта на exe-то, което ви се предлага там ще спамите абонатите си със следното примамливо съобщение:
Открих една програма, която сменя външния вид на твоя скайп. Ако мислиш, че това е поредната лъжа влез в http://SkypeSkin.Hit.BG и ще видиш снимки на програмата!
![]()
Преценете си сами, но си мисля, че един уважаващ себе си разработчик не би тръгнал да разпространява творенията си по този начин. Тъй или иначе, сайта ми се вижда изтрит.

Ъпдейт - 14.02.2008: Днес ми докладваха за още един сайт, за който се спами в скайпа.
Много цветове, картинки, снимки, игри, музика, звуци, анимирани текстчета за твоя готин Skype.Изтегли безплатно от: http://skypezabava.hit.bg
Ъпдейт - 29.02.2008: Още един спам…
Здрасти-и-и! Как си-и? Така, по същесвто :). Намерих една програма, която смени външния вид на целия ми скайп. В началото си помислих, че е поредния спам или измама, но след като влязах в http://SkypeSkin.hostsnake.com и видях снимките се обедих, че този път не е лъжа. Изтеглих го и сега се кефя на новия си скайп скин! Нищо не ти струва да погледнеш за какво говоря
![]()
Това отгоре са съобщенията, които може да получите от някой от вашите абонати… Изтеглих и сканирах файла, който предлагат на посочения сайт. Не ми показа положителни резултати за конкретни зарази, но все пак внимавайте.
Това НЕ е реклама, а предупреждение. Посещаването на споменатите в темата сайтове, както и използването на съмнителните скайп добавки предлагани по тях, НЕ е препоръчително!
Скайп, че и Скайпстроение
Да продължим темата за спама в Skype. Ето нещо, което ми попадна днес, а изглежда и още по интересно. Благодарско на sis за информацията. Става въпрос за нашумялата в последно време добавка за скайпа - Скайпстроение. Шапка му свалям на разработчика, защото е измислил нещо свое и си действа по него, но бива ли така…

Ето го последното автоматично съобщение, за което ми съобщиха и идващо от потребител, ползващ Скайпстроение:
Здравей, ***! Ще ти кажа една тайна как да бъдеш уникален и да шашнеш всички.
Със Скайпстроение, версия 2 можеш да направиш Скайпа ти да изглежда уникален! Свали я от тук - http://skype.martinmarinov.info/
![]()
Ми извинявам се, ама си е чиста проба спам, еднотипен с останалите бози, които ни заляха през последните месеци. Линкът не води към съмнителни VBS файлове, а директно към сайта на Скайпстроение. Не съм засичал досега отделен спам с връзки към лоши файлове, от който да започнеш да разпращаш точно тази зарибявка. Това ме навежда на мисълта, че тази екстра си идва със самото Скайпстроение. Дано да греша, но все пак имайте едно на ум и внимавайте какво позвате, за да не натоварвате без причина приятелите си в Skype.
Фалшив трафик чрез Тухо
Ето нещо интересно на което съм потърпевш и аз. Навъдили са се нови хитреци, които чрез JavaScript-чета генерират посещения на сайтовете ви, отчитащи се в Tyxo статистиката. Основната идея е насочена към тези, които си следят статс-а и ще забелжат голям брой посещения от реферал съответния сайт за който се спами. Подробности ще откриете в блога на Миглен, който е направил добро разследване. И да се надяваме, че ще бъдат взети съответните мерки, защото до колкото виждам, вече има баннати дори и от Google AdSense…
Ето малко и от моите наблюдения. Имам една тестова WP инсталация, празен забравен блог с един пост, но с брояч на Tyxo. Вижте и днешната статистика на рефералите:

А ето и статистиката по седмици за същия този непосещаван блог… Очевидно нали…

189 пъти

(4 votes, average: 4.5 out of 5)
