Софтуерните ъпдейти от Casper

19.05.20070 Коментара

Мише, това на теб съм го посветил 🙂

Въведение

 • Нови версии на различните софтуерни приложения се появяват ежедневно, предлагайки на потребителите различни поправки на открити бъгове, поправки в сигурността, нови възможности, подобрен интерфейс и други. Различните компании и софтуерни разработчици предлагат ъпдейти за своите приложения през определени периоди от време. Познавайки преимуществата на даден ъпдейти и знаейки как точно да го направите успешно, би било голям плюс за вас.

Преимуществата

 • Те биват най-различни. Много често ъпдейтите поправят открити минимални бъгове, като например грешки при принтиране, съвместимост с други приложения, дупки в сигурността, различни грешки допуснати в самия код на програмата и други. Друга основна причина за ъпдейт са въведените нови възможности на даден софтуер, недостъпни за старите версии. Обновяването на приложенията може да е въпрос на личен избор, но в повечето случаи, според мен е належащо. Едни ще се съгласят с мен, други не, трети ще изчакат докато авторите на програмите които използват не им представят версии съдържащи точно тези неща, от които се нуждаят.
 • Има и други преимущества при така нареченото обновяване. Да вземем например платения софтуер. Много компании предлагат големи отстъпки, ако си закупите само съответния ъпдейт. Защо тогава потребителите да плащат повече за пълна версия, когато могат да вземат съответния пач на преференциална цена?
 • Други предлагат да платите по-малко ако преминете към техните разработки от друг конкурентен софтуер.

Стъпките към успешния ъпдейт

 • Има няколко основни стъпки, които би трябвало да следвате, за да се получи успешен и безболезнен ъпдейт. Ако ги вземете в предвид, процедурата ще бъде бърза и лесна и за нула време ще работите с обновените си приложения.
 • Съхранете важната информация. Извършвайки ъпдейт има голяма вероятност да загубите, направени в предишен момент софтуерни настройки, изходни данни, контактна информация и други. Съхранете важната информация на място което няма да бъде засегнато от обновяването. Обикновено и най-общо казано копирайте нужното в папка извън инсталационната на програмата. Някои приложения имат вградени възможности за създаване на бекъп-и (Backups) или извличане (Export) на настройки и други във външни файлове, които да вмъкнете (Import) в по-късен момент.
 • Подгответе нужното. Много програми изискват серийни номера или други подобни при инсталация или обновяване. Проверете дали разполагате с нужното преди да започнете. Някои програми дори могат да изискват оригиналния диск, при опит за ъпдейт.
 • Проверка на компютъра. Много е възможно, новите версии на даден софтуер, да имат завишени минимални изисквания на системата ви, за да се осъществи обновяването или за да работи новата версия коректно в по-късен момент. Винаги се консултирайте предварително от сайта на производителя или от включените README файлове в подготвения за инсталиране софтуер, за минималните изисквания (System Requirements). Важно е да знаете какви са параметрите на компютъра ви и дали те покриват минималните за това което ще инсталирате/ъпдейтвате!

Подсказки

 • Много програми се инсталират с вкючен ъпдейтър, който от своя страна проверява за пачове и нови версии. Не го изключвайте или го включете ако не е активен.
 • Често може да забележите някъде из програмите си бутони или линкове от типа „Проверка за нова версия“, „Обновяване“ или английските варианти „Check for updates“ или само „Updates„. Кликвайте от време на време – не боли.
 • Бутонът „Help„. Много полезен! Обикновено там има линкове, както към основния помощник на програмата, така и към сайта на производителя, проверка за ъпдейти, информация за версията на програмата и други.
 • Интересувайте се за безплатни приложения-аналози на дадените платени, ако не сте решили да си купувате софтуера. Това че са безплатни, не ги прави по лоши или по-малко фунционални. Примери за такива са: Mozilla Firefox – браузър, OpenOffice – офис пакет, Gomplayer – мултимедиен плейър и т.н.
 • И отново да повторя. Посещавайте сайта на разработчика. Когато видите, че е излязла нова версия, хвърлете едно око на Release Notes (последни промени), System Requirements (системни изисквания) и други.
 • При проблеми направете търсене във Форумите на съответната програма или като цяло в Интернет. Много често решенията са там.

Финал

 • Това беше основното, което е желателно да знаете за ъпдейтването като процес, написано с прости думи. По темата може да се говори много, но се надявам да съм помогнал поне малко.

Кратки URL адреси:   

Добави коментар

Какво е нужно да знаеш, за да публикуваш успешно своя коментар...

 • Моля, пиши коментарите си на кирилица.
 • Полета Име, Email, Анти-Бот и Коментар са задължителни. (Споко, email-a остава скрит)
 • Ако ще посочваш сайт, нека е твой или просто остави полето празно.
 • Изпиши с цифри верния отговор на Анти-Бот въпроса в съответното поле.
 • Изчакай поне 30 сек. от зареждането на страницата, преди да натиснеш Добави коментар.

Благодаря предварително за включването по темата! При проблеми - ползвай формата за контакт...

Ако коментарът ти е бил изтрит, то ти препоръчвам да прочетеш първо тази тема - And your point is?

30 секунди преди да можеш да добавиш своя коментар...

Добави Facebook коментар