Без преинсталация – 1 част от Casper

20.05.20076 Коментара

Първа част – Създаване на имидж (image) файлове с Ghost

Въведение

Тук ще опиша един лесен метод с който да си направите имидж файл на Windows-а. Този имидж (image) файл ще използвате в по-късен момент за да върнете Windows-a в позиция „прясна инсталация“, но доста по-бързо, без да се налага да го инсталите наново. Ще спестите доста време и главоболия!

От какво се нуждаем

 1. Този Norton Ghost за DOS
 2. Една обикновена дискета
 3. Малко свободно време

Да започваме!

 • Изтеглете Norton Ghost за DOS
 • Поставете дискетата във флопито и стартирайте изтегления файл. Ето как трябва да изглежда това. Кликнете за пълен размер.

 • Натискате бутон Ok. Програмата ви напомня да поставите дискетата във флопито. Направете го ако все още не сте. След което започва подготвянето на Ghost бутващата дискета. Внимание: ако дискетата не е била празна програмата ще ви запита дали искате да продължите, губейки това което е на нея. Кликнете Yes, ако сте сигурни, че това което е на нея не ви трябва, ако не я сменете.

Създаване на имидж (image) файл

 • Толкова за дискетата. Ако всичко е преминало нормално и без грешки, оставете дискетата във флопито и рестартирайте компютъра. Внимание: За да бутнете от дискетата, трябва в Boot order-а на BIOS-а да е зададено първо да бутва от дискета и след това от хард диска. Проверете това. Да предположим, че сте успели. Изчаквате докато системата се стартира. Когато на екрана се появи А:> значи сме готови за действие.
 • Изпълнете: cd ghost
 • След което само: ghost или ghost.exe
 • Преди съществената част е редно да спомена, че освен основния партишън C: е нужно да имате поне още един, да речем D:, на който ще запазим копието на основния. Няма значение дали двата са партишъни на един хард диск или на отделни. Целта е да съхраним имидж (image) файла на друг партишън.
 • И така стартирали сме Ghost. Появява ни се About информация за продукта. Натискаме Ок. След или преди което (непомня точно) може да се появи запитване дали Ghost да маркира дисковете – натиснете Yes. Долу в ляво вече виждаме основното меню на програмата.

 • Отиваме на: Local -> Partition -> To Image
 • Отваря ви се прозорец: Select local source drive… Трябва да изберете хард диска, където се намира партишъна на който ще правим имидж (image) файл. Ако имате повече от един хард диск в таблицата ще има редове 1,2… и т.н. Обикновено този, който ни трябва е 1. Маркирате 1 в колона Drive и давате Ok.
 • Отваря се нов прозорец: Select source partition… Изберете партишъна на който ви е инсталиран Windows-а. Ако има един партишън на хард диска, ще имате един ред под номер 1 в таблицата. Ако са повече партишъните, ще имате повече редове, но обикновено ни трябва 1 (в Type e Primary). Изберете го и кликнете Ok.

 • Следва запитване, къде да се съхрани имидж (image) файла, който ще се създаде: File name to copy image to… В Look in погледнете изберете правилното местоположение за бъдещият файл. На картинката отдолу се вижда: 1:2 [] NTFS drive. Което може да се преведе като: hard disk:partition [name] file system. Например: ако имате един хард диск с C: и D: партишъни и правите имидж (image) файл на C:, то трябва да изберете D:, което ще е 1:2… както в случая е на картинката отдолу. Ако обаче имате два хард диска единия с партишън C: и втори с партишън D:, то тогава изберете в Look in: 2:1… и т.н. Въведете име на файл във File name. File type го оставете, по подразбиране: *.GHO. И последно в Image file description, ако желаете, въведете кратко описание (полезно ако имате повече имидж файлове). Натиснете Save когато всичко е готово.

 • Следващото нещо, което ни пита Ghost е дали искаме да компресира имидж (image) файла с цел да се намали размера му, естествено, избираме High – висока компресия.

 • Избрали сме компресията. Ghost ни пита дали искаме да продължим със създаването на имидж (image) файла, разбира се, избираме Yes.

 • Започва създаването на имидж (image) файла. Изчакваме индикатора на прогреса (Progress Indicator) да достигне 100% и това е то, готови сме!

 • Ghost ни съобщава, че сме приключили успешно. Кликваме Continue, което ни връща към първоначалното меню. Избираме Quit, като по този начин излизаме от Ghost в DOS. Вадим дискетата от флопито и рестартираме компютъра.

Финал

 • Проверете дали файлът който създадохме е на точното място. Чист Windows XP Pro, токущо инсталиран с вградени фиксове до Април 2007 на High компресия ми излезе около 820МБ имидж (image) файл. Ако решите, може да правите и още такива файлове, по-късно когато си инсталирате и програмите които ползвате. Така когато се наложи да върнете Windows-а, те ще са инсталирани. Абе баш като за мързеливи хора 🙂 Толкова по създаването на такъв тип файлове.
 • В 2-ра част очаквайте, как да използваме готовите имидж (image) файлове за да си оправим Windows-а, без да се налада да правим пълна преинсталация.

към Втора част

Кратки URL адреси:   

6 Коментара по темата

Вени Г. каза:

А може ли да се прави не с бутваща дискета, а с бутващ диск и ако да – каква е разликата от описаната по-горе процедура?

Casper каза:

За Вени, да няма причина да не става и с бутващо CD, просто добавяш ghost.exe към CD-то. Процедурата мисля трябва да е същата, при положение, че ще използваш същия GHOST 🙂 Като алтернатива можеш да пробваш с Hiren’s BootCD или подобни, където има включени няколко програми за създаване на имиджи и имаш възможност да избираш 🙂

George каза:

А случайно някой да знае дали съществува способ да си направиш имидж или бекъп на инсталираните програми в WinXP или по-точно на настройките им? Целта е след като инсталираш нов Win да можеш да върнеш програмите и старите настройки на системата (домейни, DNS, мрежови настройки и т.н.), спестявайки си всичките главоболия от преди това.

Casper каза:

Значи, инсталирай Уиндоуса, след което си направи нужните настройки и инсталирай програмите които ползваш и чак тогава направи имидж на системата с ghost. И имай в предвид, че с инсталирани програми имидж файла ще бъде с по-голям размер.

sunshine каза:

Статията донакъде отговаря на моя въпрос, а той е: може ли да се направи имидж на програма, с който да мога да я „върна“ след преинсталация на WinXP (нямам инсталационен диск за нея)? И отново, нали може да се ползва диск вместо дискета? И флопи нямам…

Casper каза:

Винаги можеш да използваш Backup функцията на WinXP:

Start -> All Programs -> Accessories -> System Tools -> Backup

И когато стингнеш до What to Backup да избереш Let me choose what to backup… Ще ти направи бекъп на файловете и директориите, които зададеш, но не мисля че включва и съответните регистри. Та после, когато ресторнеш има вероятност не всяка програма да заработи.

Да може да се ползва от диск. Трябва да си направиш бутващо CD и да качиш и ghost на него.

Добави коментар

Какво е нужно да знаеш, за да публикуваш успешно своя коментар...

 • Моля, пиши коментарите си на кирилица.
 • Полета Име, Email, Анти-Бот и Коментар са задължителни. (Споко, email-a остава скрит)
 • Ако ще посочваш сайт, нека е твой или просто остави полето празно.
 • Изпиши с цифри верния отговор на Анти-Бот въпроса в съответното поле.
 • Изчакай поне 30 сек. от зареждането на страницата, преди да натиснеш Добави коментар.

Благодаря предварително за включването по темата! При проблеми - ползвай формата за контакт...

Ако коментарът ти е бил изтрит, то ти препоръчвам да прочетеш първо тази тема - And your point is?

30 секунди преди да можеш да добавиш своя коментар...

Добави Facebook коментар