Без преинсталация – 2 част от Casper

21.05.20072 Коментара

Втора част – Възстановяване на партишън от имидж (image) файл

Въведение

 • За начало, ако все още не сте, е препоръчително да се запознаете с Първа част на тази статия – тук.
  Да предположим, че сте си направили вече имидж (image) файл на партишъна на който сте инсталирали операционната си система (обикновено това е C:). Сега ще разберем как от създадения файл да върнем системата в положение, в което е била по време на създаването на бекъп файла.

Да започваме!

 • Поставяме Ghost дискетата, която направихме в Първа част и стартираме (или съответно рестартираме компютъра). Не забравяйте, че в BIOS-а трябва да сте задали, в реда на буутване, на първо място да е флопито. Изчакваме докато се заредят съответните драйвери и т.н.
 • Отново влизаме в директорията на Ghost: A:>cd ghost
 • Стартираме Ghost: А:\GHOST\>ghost или ghost.exe
  Ако сте прочели Първа част, то вече знаете, как изглежда програмата. От основното меню този път избираме: Local -> Partition -> From Image.
 • Появява се прозорец: Image file name to restore from…, където трябва да посочим файла, който създадохме в Първа част. След като сме избрали имидж (image) файла, даваме Ок.
 • Изкача нов прозорец: Select source partition from image file… или изберете партишън от файла. В случая, ние правихме имидж на един партишън, затова и в таблицата ни излиза един. Селектираме и даваме Ok.
  Новопоявилият се прозорец е: Select local destination drive…, т.е. трябва да изберем хард диска, в който се намира партишъна който ще поправяме. Забелязах, че в избора не ми се появи диска на който се намира имидж (image) файла, което улеснява нещата. В моят случай имам 2 хард диска, първия с един партишън C: и втория също с един партишън D:. Съответно си направих имидж (image) файл на C:, като го записах на D:. Та в нашият прозорец, в който трябва да избера destination drive ми се показа само дискът с партишън C:. Избираме го и даваме Ok.
 • Следва прозорец: Select destination partition from drive…, което означава, че трябва да изберем партишън. При мен е лесно защото е само един (C:) на съответния хард диск. Внимавайте да не изберете грешния. Обикновено ни трябва първия. Ако при вас са повече от един, може да се ориентирате и по големината му. Колоната Size, показва размерите на партишъните в мегабайти. Избираме партишъна и кликваме Ok.
 • Следва въпрос: Proceed with partition restore?. Кликвате Yes, ако сте сигурни, че сте направили вярно предишните стъпки. Изчаквате прогрес индикатора да достигне 100%.
 • И за финал излиза прозорец, който ви съобщава, че всичко е минало. В него избирате Reset computer и вадите Ghost дискетата от флопито. Изчаквате да ви се зареди операционната система и това е то 🙂 Честито! Нищо трудно нали.
 • Ходът във втората част върви точно по обратния път на този в Първа част, така че ако сте се справили преди и сега не би трябвало да имате проблеми.

Финал

 • Пробвайте го един-два пъти, не е сложно. Разгледайте възможностите на Ghost. Тук разгледахме частен случай, когато правим имидж (image) файл на партишън, а може да направите и на диск. Както и може да си направите и бекъп на други партишъни, съдържащи важни за вас неща, а не само на този, на който е операционната система.

към Първа част

Кратки URL адреси:   

2 Коментара по темата

George каза:

Работата с програмата е ясна, но благодаря за линка. Точно тази версия на Norton Ghost наистина върши отлична работа.

Casper каза:

Моля. До колкото си спомням първоначално от замунда.нет я намерих, но не е сигурно дали все още се сийдва.

Добави коментар

Какво е нужно да знаеш, за да публикуваш успешно своя коментар...

 • Моля, пиши коментарите си на кирилица.
 • Полета Име, Email, Анти-Бот и Коментар са задължителни. (Споко, email-a остава скрит)
 • Ако ще посочваш сайт, нека е твой или просто остави полето празно.
 • Изпиши с цифри верния отговор на Анти-Бот въпроса в съответното поле.
 • Изчакай поне 30 сек. от зареждането на страницата, преди да натиснеш Добави коментар.

Благодаря предварително за включването по темата! При проблеми - ползвай формата за контакт...

Ако коментарът ти е бил изтрит, то ти препоръчвам да прочетеш първо тази тема - And your point is?

30 секунди преди да можеш да добавиш своя коментар...

Добави Facebook коментар