Малко за спайуера от Casper

06.06.20070 Коментара

През последните няколко години започва създаването на принципно нови компютърни вируси с ярко подчертани злонамерени цели, за чието постигане се разчита на Интернет среда и WEB – базирани ресурси. Основна заплаха за потребителите става така наречения шпионски софтуер – spyware.

Спайуерът
(Spyware) е софтуер, който може да извърши определени действия на компютъра Ви, без дори да знаете за тях. Показване на реклами, събиране на пароли и всякаква персонална информация, промяна на настройките и дори повреждане на компютъра са само някои от възможностите на спайуера. Според действията и вредите, които нанася, той бива категоризиран в няколко разновидности.

Адуер (Adware) – показва нежелани и натрапчиви реклами, а също може да събира информация за различни маркетингови проучвания. Обикновено се инсталира при инсталиране на софтуер, като добавка към него. Полезно е да се прегледат условията на ползване (Terms of Use) и споразумението с крайния потребител (End User License Agreement) преди да се инсталира която и да е програма.

Малуер (Malware) – злонамерен софтуер (malicious software), който има за основна цел да нанася щети на компютърната система. Вирусите, червеите и троянските коне могат да бъдат класифицирани като малуер.

Паразит (Parasiteware) – всеки адуер, който презаписва определени проследяващи връзки. Тези връзки се използват от собствениците на сайтове, за да продават продукти. За крайният потребител са малка заплаха.

Крадец на страници (Hijacker) – по-скоро са дразнещи отколкото опасни. Променя стартовата страница и страницата за търсене на браузърите, а може и да изпрати или пренасочи отваряните страници към други.

Кейлогър (Keylogger) – програма следяща активността на потребителя, като записва всеки натиснат клавиш от клавиатурата във файл, който изпраща на създателя си. Някои по-умни кейлогъри могат да правят дори снимки (screenshots). Всичко това с цел кражба на пароли и лични данни.

Събирач на данни (Trackware) – събират всякаква лична информация, като посещавани страници, ключови думи при търсене в Интернет, информация за компютъра и други. Бисквитките (cookies) получени от посещаването на някои страници, биват засечени като събирачи на данни (trackware).

Червей (worm) – подобни са на вирусите, като имат за основна цел да се разпространят на колкото се може повече компютри, използвайки всевъзможни начини – ел. поща, Интернет, локална мрежа. Последствията от тях могат да бъдат разрушителни за компютъра. Основната разлика с вирусите е, че червеите могат да заменят файлове, а не да се интегрират в тях.

Даунлодер (Downloader) – задачата им е да изтеглят и инсталират нежелани програми без предупреждение. Много са опасни, защото могат да изтеглят и инсталират, червеи, вируси и други, без знанието на потребителя.

Троянски кон (Trojan) – програма, която на пръв поглед, може да изглежда като нещо много желано, но веднъж активирана, може да бъде смъртоносна за системата. Пример: Изтегляте си безплатна игра от Интернет. Инсталирана тя може да има вид на игра, но всъщност може да краде информация или да позволи на хакер да Ви превземе компютъра.

Това са най-разпространените проблемни програми, с които потребителите се сблъскват. Много разработчици, създават специализиран анти-шпионски софтуер, който открива, отстранява или блокира вредителите. Големите производители на антивирусни програми, вече са интегрирали анти-шпионски модули и предлагат пакетни решения за борба с вирусите и шпионските програми.
Въпреки разнообразието от защитни програми статистиките са шокиращи. А имено, че 8 от 10 потребители са инфектирани от различни видове спайуер. От Майкрософт изчисляват, че 50% от сривовете в системите на потребителите се дължат на спайуер. От Dell съобщават, че в 20% от обажданията и запитванията по различни проблеми е намесен спайуер. Проблемите идват от ниската компетентност и информираност, относно проблемите по защитата на системата и безопасното сърфиране в Интернет.

За финал, няколко полезни съвета относно вирусите, антивирусните програми и сърфирането в Интернет:

 • Обезателно инсталирайте антивирусна и анти-шпионска програма, преди да започнете да се разхождате сериозно в Интернет или локалната мрежа, било то като отделни приложения или комплексно решение.
 • Дори защитните програми да не отчитат нищо, правете по една пълна проверка на системата, поне веднъж месечно. Най-добре в Safe Mode, особено ако има открити вируси или заплахи.
 • Оставете антивирусните монитори, които Ви пазят в реално време, включени и обновявайте често дефинициите на антивирусната програма.
 • Обновявайте също и операционната си система и браузъра, който използвате. Доста често заразяването става именно от пробиви в сигурността на браузъра.
 • Ако ползвате преносима памет и подобни, се подсигурете, че програмата която ползвате ги разпознава и може да ги проверява, предпазвайки Ви по този начин от евентуално заразяване от usb устройства и други.
 • Не посещавайте подозрителни страници и не теглете програми от случайни такива. Също и не теглете/отваряйте подозрителни файлове от получени писма или чат програми. Много от вирусите и спайуера се разпространяват именно по този начин.
 • Когато избирате антивирусна програма, за предпочитане е да се доверите на големите и известни имена на фирми и разработчици, като: Kaspersky, Symantec, Eset, Ashampoo, Panda Software, Softwin, Webroot Software, McAfee, Frisk Software и други.
 • допълнителен източник: kaldata.com

  Кратки URL адреси:   

  Добави коментар

  Какво е нужно да знаеш, за да публикуваш успешно своя коментар...

  • Моля, пиши коментарите си на кирилица.
  • Полета Име, Email, Анти-Бот и Коментар са задължителни. (Споко, email-a остава скрит)
  • Ако ще посочваш сайт, нека е твой или просто остави полето празно.
  • Изпиши с цифри верния отговор на Анти-Бот въпроса в съответното поле.
  • Изчакай поне 30 сек. от зареждането на страницата, преди да натиснеш Добави коментар.

  Благодаря предварително за включването по темата! При проблеми - ползвай формата за контакт...

  Ако коментарът ти е бил изтрит, то ти препоръчвам да прочетеш първо тази тема - And your point is?

  30 секунди преди да можеш да добавиш своя коментар...

  Добави Facebook коментар