Кока Кола – Сух Режим от Casper

27.06.20072 Коментара

Преди малко отново бях на поход до денонощния и отново нямаше Кока Кола. Сигурно сте забелязали острата липса на продуктите на Кока Кола напоследък. Докато си стоях небрежно на опашката в магазина, чух хората пред мен да възкликват: „Пак ли няма кола? То никаде няма…“ и се запитах, какво става. Лято е все пак, не може без любимите напитки.

Първото, което си помислих беше, че както и когато крият цигарите се очаква повишение на цените, но това, естествено не беше точно така. Поразпитах продавача в магазина, който ме познава като редовен клиент и потребител на Кока Кола, дали така ще я караме това толкова горещо лято. Той започна да ми обяснява за въведената нова система, която явно намалила продажбите и дистрибуцията на безалкохолните напитки на компанията.

Е, прибрах се озадачен с две фанти и една кола, всички от по половин литър. Двулитрови нямаше никакви… Та се разрових малко и ето с няколко думи какво всъщност става.

Оказва се, че мрежата от дистрибутори отказва да закупува и да снабдява търговците, заради ниските отстъпки, които получава от Кока Кола. При едва 3,5% отстъпка, дистрибуторите не отбелязват почти никаква печалба. Според данните, при конкурентни фирми, отстъпките варират между 8 и 15%. Шефът на Националното сдружение на дистрибуторите на напитки заявява, че никъде в Европа отстъпките за дистрибутори на Кока Кола не са толкова ниски. За страните от ЕС те варират между 12 и 17%.

С въвеждането на новата „pre-selling“ система, заявките се приемат от самите клиенти, а задачата на дистрибуторите е единствено доставянето на продуктите, което явно не е особено изгодно за тях. В същността си тази система цели заявките да се отправят направо към търговските представители или телефоните на компанията, а доставките да се извършват директно от складовете на производителя. Това сериозно ще затрудни по дребните клиенти.

Не знам, каква е ситуацията с Кока Кола в кен, нали я внасят от Румъния… Е, дано се стигне до някакво прилично споразумение и тази глупост да свърши. Ако пък не, това ще е не малък шанс за Пепси да дръпне малко напред. 🙂

Гласувай за този пост тук
допълнителен източник: http://culinary.pop.bg/

Кратки URL адреси:   

2 Коментара по темата

fobos каза:

За пореден път се доказва, че разпространителите са важна част от логистичната верига. Логично е да са недоволни от Кока-Кола, защото наистина опт целия ЕС в България са най-ниски пшроцентите, които получават. И това не е само в разпространението на продуктите на Кока-Кола. Четох преди време във в. „Капитал“, че и други разпространители се жалват от големи компании.

За жалост страдаме ние – потребителите, но повече ще пострада Кока-Кола, ако продължават да се инатят.

Casper каза:

То подобна липса е имало и по нова година разбрах. Но не бях в БГ и незнам колко сериозно е било, все пак темата явно не е нещо ново. Нали сме „държавата на неограничените възможности“ и хората гледат да си ги спестят тия 12-17% 🙂 Само се чудя на търговците, защо не почнат да зареждат с Пепси през това време. Мен не ме бърка 🙂

Добави коментар

Какво е нужно да знаеш, за да публикуваш успешно своя коментар...

  • Моля, пиши коментарите си на кирилица.
  • Полета Име, Email, Анти-Бот и Коментар са задължителни. (Споко, email-a остава скрит)
  • Ако ще посочваш сайт, нека е твой или просто остави полето празно.
  • Изпиши с цифри верния отговор на Анти-Бот въпроса в съответното поле.
  • Изчакай поне 30 сек. от зареждането на страницата, преди да натиснеш Добави коментар.

Благодаря предварително за включването по темата! При проблеми - ползвай формата за контакт...

Ако коментарът ти е бил изтрит, то ти препоръчвам да прочетеш първо тази тема - And your point is?

30 секунди преди да можеш да добавиш своя коментар...

Добави Facebook коментар