IRC и mIRC – първи стъпки от Casper

20.08.20077 Коментара
IRC Chat

IRC е съкращение от Internet Relay Chat. Това е една от най-разпространените и дискутирани услуги предлагани в Интернет. Естествено, Мрежата е перфектното място за намиране на информация, писане на e-mail, различни видове забавление и дори отличен начин да си изгубите малко от свободното време, но ако сте се чудили някога къде са другите потребители и как можем да комуникираме с тях директно, то IRC е един от отговорите.

Тук няма да изпадаме в подробности относно историята на IRC или моята история с IRC, която мога да кажа вече е 10 годишна. Напротив, тук ще опиша простичко как да си комуникираме с другите чатери, чрез добре познатия ни клиент за Windows – mIRC.

Първо, нека направим нещата малко по-ясни. Доста често срещам хора, които казват неща от сорта:
„Отивам да чатя в mIRC“ или „И ти ли чатиш в mIRC?“ и други подобни. Моля ви, не ги бъркайте! Вие ползвате услугата IRC посредством клиента mIRC. Като потребител, използвате този клиент за да се свържете към сървър, който от своя страна е част от IRC мрежа. Този тип мрежи обикновено са съставени от няколко сървъра свързани по между си и предаващи си съобщенията между потребителите. Така ви се предоставя възможност да избирате през кой от сървърите да се свържете към мрежата. Най-добре подберете сървър, който е по-близо до вас, така работата ви в IRC ще е максимално бърза.

Хората в IRC се срещат и комуникират помежду си в така наречените канали или стаи (channels), които са обединени под някаква обща тема и там потребителите си чатят групово или индивидуално с избран друг потребител. Добихте някаква най-обща представа, останалото е да се запознаете и да се усъвършенствате в работата си с използвания от вас клиент. Тук отново да напомня, че ще говорим конкретно за mIRC.

1. Инсталация на mIRC

Нищо сложно няма в инсталацията. Кликвате Next до края, като имате в предвид, че програмата се инсталира в директория C:\Program Files\mIRC по подразбиране. Но също така инсталатора ще създаде и икона на десктопа. Отдолу съм приложил скрийншоти на инсталацията стъпка по стъпка. С червени стрелки е посочено къде трябва да се кликне.2. Свързване към сървър с mIRC

И тук нищо чак толкова сложно. След като стартирате програмата ще ви се появи прозореца на mIRC опциите. В него ще трябва да въведете малко основна информация, преди да се свържете към сървър. За Full Name и Email Address не е задължително да въвеждате вашите. Пишете каквото искате, за предпочитане да не е нещо, което би обидило безпричинно някой. Ако ползвате опцията Use ID from email address (в Identd) за Email ще е достатъчно да въведете ident@ който да се използва.

Nickname и Alternative са вашите първи и втори (резервен, ако първия е зает) прякори. Подберете нещо, което ви харесва и с което искате другите чатери да ви разпознават.

В същият прозорец под отметката за invisible mode, ще видите текущия избран сървър, към който програмата ще ви свърже, ако натиснете бутона Connect to server. Затова е добре да знаете къде искате да отидете. Ако сте за UniBG мрежата, тя е добавена в ляво отивате на Server и после намирате и избирате… Ако обаче сте като мен и чатите в ShakeIT (по-качествената БГ мрежа, към която спадат и чатовете на ABV, Gyuvetch и Sladur) то ще трябва да отидете пак на Server и да добавите такъв (Add).

Текущите сървъри в ShakeIT към 20 август 2007 са:

irc.rousse-lan.com + irc.bgit.net + irc.FeelBG.com + Irc.PowerNet.bg
irc.zonebg.com + irc.vraca.net + irc.uni-sofia.bg + irc.4at.info
irc.del.bg + irc.evermind.org + irc.index.bg + irc.PLCNeT.org
irc.speedy-net.bg + irc.evrolink.com + irc.maniq.eu + irc.juped.net
irc.brutals.org + irc.burgasnet.com + irc.kazanlak.com + irc.atlantis.bg
irc.archimed.bg + irc.neark.org + irc.montauto.net + Irc.AudioBG.Org
irc.optic-com.net + irc.elitsat.net

Разгледайте картинките отдолу за по-голяма яснота. Ако инсталирате програмата за пръв път, прескочете първите две. Прозорците на тях ще се появяват след като изминат 30 дни от инсталацията, освен ако не сте си платили и регистрирали програмата. Картинка номер 3 е прозореца с първоначалната информация, която трябва да въведете, а 4 е прозореца с избор на сървър. След като се свържете към сървър, ви изкача нов прозорец, в който ще трябва да изберете или добавите канала, в който искате да влезете (виж 5). И последно на 6 се вижда крайния вид, когато сте влезли в канал (в примера #Gyuvetch). Обърнете внимание, че имената на каналите започват с диез (#).


Като алтернативен начин за свързване, който е предпочитан от много потребители може да напишете в полето за писане (editbox) директно командата за свързване, например:

/server irc.del.bg

По подразбиране командите в mIRC започват с наклонена черта. Същото важи и за влизането в канала, което може да стане например с команда:

/join #Gyuvetch

написана обаче след като се свържете към сървър в статус прозореца. Погледнете скрийншотите отдолу.

3. Като за финал

mIRC е програма с доста големи възможности. Много от настройките и командите в различните прозорци са достъпни също и чрез писмени команди. Програмата разполага с много подробен Help (F1) – четете го, ще научите много оттам. Особено е полезен и за увлечените по mIRC scripting. Тази статия е само началото и е доста кратка, нахвърлях я набързо без да задълбавам много на дълбоко и същевременно с цел да помогна предимно на тези които сега започват. Драснете по някой коментар или питайте ако има нещо неясно.

Статията е базирана на последния за момента mIRC 6.3
Не че разликата с предишните версии е прекалено голяма, но все пак ползвайте актуални версии. И още нещо за любителите на скриптове – ако не умеете да боравите както трябва с тях, по-добре не ги използвайте. Има вероятност да ви докарат неприятности, а и много от тях са бъкани с спам и вируси.

Кратки URL адреси:   

7 Коментара по темата

zlatkata каза:

Каспи, ни са прави на ущипан:) На мен ми липсва Ozscript-a…Ако кажеш че го има и е обновен те признавам:)))

Fenia каза:

@Златева, ти нали си уж много заета, бре? За какъв чат говориш?:Р

Casper каза:

Да бе обновен, как като и аз като теб, както каза Fenia съм много зает. Ха добре дошли все пак и както е казал незнайния поет: „asl pls“. Как сме?

Fenia каза:

Добре сме те заварили, Caspi! И… благодаря, добре сме. Стоим си с надеждата да потанцуваме салса някой ден с теб:Р

zlatkata каза:

:)))

Casper каза:

Още ли ходите при Памбо, аз забравих за какво ставаше дума ти танци, а и нали си говорим за доброто старо IRC.

Fenia каза:

Да, още ходим. За забравянето не се притеснявай и ний сме във ваканция и ние сме позабравили и…. ако не беше доброто старо IRC … светът ни щеше да е по-различен:Р

Добави коментар

Какво е нужно да знаеш, за да публикуваш успешно своя коментар...

  • Моля, пиши коментарите си на кирилица.
  • Полета Име, Email, Анти-Бот и Коментар са задължителни. (Споко, email-a остава скрит)
  • Ако ще посочваш сайт, нека е твой или просто остави полето празно.
  • Изпиши с цифри верния отговор на Анти-Бот въпроса в съответното поле.
  • Изчакай поне 30 сек. от зареждането на страницата, преди да натиснеш Добави коментар.

Благодаря предварително за включването по темата! При проблеми - ползвай формата за контакт...

Ако коментарът ти е бил изтрит, то ти препоръчвам да прочетеш първо тази тема - And your point is?

30 секунди преди да можеш да добавиш своя коментар...

Добави Facebook коментар