Gmail чукна 5 години от Casper

06.04.20090 Коментара

Преди 5 дни Gmail стана на 5 години. На 1 април 2004 година, като на шега (от най-сериозните), Google стартираха собствена email платформа. С нечуваната по онова време квота от 1GB на акаунт, направо хвърлиха в тъч цялото Интернет пространство. Всичко звучеше като евтина първоаприлска шега, на която дори и най-малките не биха се вързали, но уви… не беше, хехе.

5 Years Gmail

Специално по случай рождения ден – ЧРД Gmail лого – типично по Гугълски!

За сравнение: Конкурентните webmail доставчици, като АБВ, Hotmail, Yahoo! и други, предлагаха кутии от по няколко мегабайта тогава. Аз имах регистрации и в трите, но веднага пожелах да се сдобия и с Gmail акаунт! Не бях само аз, всеки искаше, а нямаше начин свободно да се регистрираш…

В началото всичко ставаше само и единствено с покани. Тези, които имаха акаунти, трябваше да изчакат определено време, за да получат определен брой покани, които можеха да споделят с приятели или случайни хора в Интернет. Когато всички покани бъдат разпратени, отново се чакаше да мине някакъв период преди да ти заредят новата бройка.

И така всеки дебнеше, да се докопа до безплатна покана за Gmail. Появиха се много сайтове, като gmailswap.com, в които тези, които имаха покани ги разменяха срещу разни символични неща, като картички или други малки подаръчета, изпратени по пощата (не по email). Яко, нали?


Не ми отне много време и аз да получа първата си покана и когато ми заредиха първите 10 покани, си отворих още 3 регистрации, за да мога да натрупам още много и да разпратя на приятели. Така и стана. По-късно започнаха да зареждат по 100 и в един момент се оказах с 300-400 покани, които така и не им дойде ред…

Към края на август 2005 година са отворени свободните регистрации, но само за гражданите на САЩ. По това време email квотата се е увеличила на 2500MB (2.5GB). А от февруари 2007 година, вече всеки може да се регистрира за Gmail акаунт, като предоставяното пространство преминава границата от 4000MB (4GB)!

Сега разполагаме с над 7300MB (7.3GB), много по-добър интерфейс и много повече екстри! Възможностите на Gmail, че и тези на браузърите, достигнаха нива, за които не сме и предполагали през далечната 2004 година… Gmail промени живота и начина на сърфиране на много хора по целия свят, моят също. Честит рожден ден, Gmail!

„Очаква се промените през следващите 5 години, да бъдат още по-радикални„, пише Тод Джаксън (Gmail Product Manager)

Кратки URL адреси:   

Добави коментар

Какво е нужно да знаеш, за да публикуваш успешно своя коментар...

  • Моля, пиши коментарите си на кирилица.
  • Полета Име, Email, Анти-Бот и Коментар са задължителни. (Споко, email-a остава скрит)
  • Ако ще посочваш сайт, нека е твой или просто остави полето празно.
  • Изпиши с цифри верния отговор на Анти-Бот въпроса в съответното поле.
  • Изчакай поне 30 сек. от зареждането на страницата, преди да натиснеш Добави коментар.

Благодаря предварително за включването по темата! При проблеми - ползвай формата за контакт...

Ако коментарът ти е бил изтрит, то ти препоръчвам да прочетеш първо тази тема - And your point is?

30 секунди преди да можеш да добавиш своя коментар...

Добави Facebook коментар