Зарежете Internet Explorer 6 от Casper

15.10.20090 Коментара

Както всеки уеб/блог мастър, така и аз следя статистиката на сайтовете си. От няколко месеца наблюдавам изменението в процента на потребителите посещаващи този сайт и ползващи Internet Explorer 6. Уеб разработчиците са на ясно какъв pain-in-the-S са версиите на IE (5.5 и надолу) от миналия век (и началото на този – IE6 – 27.08.2001), та няма да ми се налага и да се аргументирам пред тях. Обикновеният потребител обаче, е съвсем друга песен. Същият този потребител, който като си е свикнал до болка с нещо – до пенсия ще кара с него, разбираш ли. Пък ти си му говори, че най-общо и простичко казано разликата е, че в IE Favorites са Favorites, а в Firefox са Bookmarks. Все пак адрес бара си го има във всеки браузър. Експериментирайте, ъпгрейдвайте, не стойте отстрани мислейки, че компютъра е някаква супер деликатна техника, защото ако видите на долния етаж в сервиза какво става с флекса – свят ще ви се завие, хехе.

От днес за всички тези, които продължават да използват Internet Explorer – версии по-ранни от 7.0 – съм приготвил специален подарък! Ще се радвате на голям и хубав банер от IE6NoMore в горната част на сайта, който да ви напомня, че има и по-съвременни браузъри. За вас, а и за тези с модерните браузъри, които няма да го виждат, съм го снимал.

IE6 No More

Ще дойде време когато много от любимите ви сайтове ще отрежат напълно достъпа през IE6 и надолу, затова свиквайте от сега (защото някои са започнали). При мен процентът все още е много висок, но съм сложил долна граница. Статистиката е радваща! От януари до септември 2009 година, посетителите използващи IE6 са намалели с цели 14% (падат с около 1-2% месечно).

През януари 50% от потребителите на IE (сумарно всички версии) са ползвали IE6

Internet Explorer - January 2009

През септември положението е по-розово – виждаме спад до 36%

Internet Explorer - September 2009

Данните са от Google Analytics за Blog.Caspie.Net – месеци януари и септември 2009.

Какво да ви кажа, за добро е! Знам, че една част от хората са принудени да използват IE6, защото са в офиса, на служебния компютър и нямат права да инсталират нови програми. Ами, господата IT специалисти да хвърлят по едно рамо и да обновят софтуера. Така ще си спестят бъдещи проблеми с вируси и т.н., но те това си го знаят. Друга част от потребителите по собствени думи няма да могат да се справят с инсталацията на модерен браузър. Е в Интернет има доста информация. Ако искате, пишете коментар и ще ви направя и аз някакво видео или слайдшоу за step-by-step инсталация… Не мога да си представя как все още ми влизат по 2000 посещения само през IE6 на месец?!

Помощни статии за инсталация и конфигурация на: Safari 4, Firefox – от калдата.бг

За колегите уеб мастъри: CSS разликите между Internet Explorer 6, 7 и 8 – от смашингмагазин

Кратки URL адреси:   

Добави коментар

Какво е нужно да знаеш, за да публикуваш успешно своя коментар...

  • Моля, пиши коментарите си на кирилица.
  • Полета Име, Email, Анти-Бот и Коментар са задължителни. (Споко, email-a остава скрит)
  • Ако ще посочваш сайт, нека е твой или просто остави полето празно.
  • Изпиши с цифри верния отговор на Анти-Бот въпроса в съответното поле.
  • Изчакай поне 30 сек. от зареждането на страницата, преди да натиснеш Добави коментар.

Благодаря предварително за включването по темата! При проблеми - ползвай формата за контакт...

Ако коментарът ти е бил изтрит, то ти препоръчвам да прочетеш първо тази тема - And your point is?

30 секунди преди да можеш да добавиш своя коментар...

Добави Facebook коментар