WordPress 2.8.4 е уязвим! от Casper

15.10.20090 Коментара

Вече съм сигурен, че WordPress 2.8.4 е податлив на SQL injection. Вчера, докато си преглеждах новите публикации из блоговете, които съм си добавил в Google Reader, забелязах нещо много интересно. Незнайно как в предпоследния пост на блог, който поддържам, се беше появил странен линк с руски текст – хехе, сещате се. В самият сайт това не се виждаше, но ето какво се беше намъкнало из кода на публикацията…

SQL injection

Умишлено съм го боднал в картинка. Познато, нали? Същите руски спамери на нов глас. Но сега ще ви кажа и най-интересното – откъде всъщност започнах да подозирам, че нещо не е както трябва…

Екплойтът е „умен“ и освен, че инжектира скрит код, допълнително променя месеца в датата на публикуване. В конкретният случай от септември на януари 2009 година. По този начин публикацията заминава назад в архивите и никой няма и да се сети да погледне… Добре стана, че се уцели предпоследен пост, та захапах за какво става дума. Бедна ми е фантазията, колко точно блогове са „почерпени“ с този бонус код, но до следващата stable версия на WordPress ще съм нащрек!

Има много начини да проверите дали са ви набутали нежелан код. Един от тях е да пуснете директни SELECT заявки, през phpMyAdmin или някакъв друг mySQL клиент, към таблицата с публикациите (по подразбиране wp_posts, ако не сте сложили друг префикс, както аз предвидливо направих в началото).

Примерна заявка:

SELECT * FROM wp_posts WHERE post_content LIKE '%<iframe%'
UNION
SELECT * FROM wp_posts WHERE post_content LIKE '%<noscript%'
UNION
SELECT * FROM wp_posts WHERE post_content LIKE '%display:%'

Друг начин е да експортирате wp_posts таблицата и да действате по метода Find & Replace с любим текстов/код редактор. За големи бази не препоръчвам стандартния Notepad, защото има проблеми с по-големи текстови файлове (Това май можеше да се оправи?!).

Трети начин е да ползвате WordPress плъгин за целта. Search and Replace ще ви свърши добра работа. Атанас Янев вече го е препоръчвал и е с добри впечатления от него.

Други материали, които е добре да прегледате

Кратки URL адреси:   

Добави коментар

Какво е нужно да знаеш, за да публикуваш успешно своя коментар...

  • Моля, пиши коментарите си на кирилица.
  • Полета Име, Email, Анти-Бот и Коментар са задължителни. (Споко, email-a остава скрит)
  • Ако ще посочваш сайт, нека е твой или просто остави полето празно.
  • Изпиши с цифри верния отговор на Анти-Бот въпроса в съответното поле.
  • Изчакай поне 30 сек. от зареждането на страницата, преди да натиснеш Добави коментар.

Благодаря предварително за включването по темата! При проблеми - ползвай формата за контакт...

Ако коментарът ти е бил изтрит, то ти препоръчвам да прочетеш първо тази тема - And your point is?

30 секунди преди да можеш да добавиш своя коментар...

Добави Facebook коментар