Какво ново в WordPress 2.9-rare от Casper

20.10.20091 Коментар

Текущият статус на WordPress 2.9 е feature freeze. Това ще рече, че няма да се добавят повече нови неща, а ще се наблегне на завършването на това, което е добавено до момента и изчистването на познати и непознати бъгове. Не ме разбирайте погрешно, нови екстри в WordPress 2.9 ще има и сега ще ви запозная с няколко от тях… да кажем с най-забележимите, хехе.

WordPress 2.9-rare

Настоящата версия на WordPress е 2.9-rare, което е нещо като pre-alpha т.е. по предварителна информация, очаквайте първата бета версия най-рано в края на този месец. Финалната 2.9 е планувана за края на ноември или началото на декември, но както знаем нищо още не е 100% сигурно. Ще потърпим пък ще видим. Ако искате да ускорите разработките и ги чаткате тези работи, най-добре прегледайте този пост. Там ще прочетете и за WordPress Beta Tester разширението, чрез което лесно ще обновявате до последната Beta, RC или bleeding edge версия. И тъй като става въпрос за не толкова стабилни версии, строго препоръчително е да тествате на отделна – тестова – инсталация, а не на активните си проекти. Обърнете внимание, че това е само частичен списък на новото в WordPress 2.9...

POST THUMBNAILS

Post Thumbnail

Post Thumbnails – Сигурен съм, че много от вас ще се зарадват на това. Виждали сте малките картинки асоциирани с конкретна публикация в началната страница на почти всеки информационен или друг „magazine“ тип портал. Тази функционалност е заложена в много теми и разширения, но си е друго да е core, хехе. Ако ползвате тази екстра, ще се наложи да добавите поне още един ред в кода на темата ви. Функцията the_post_image се грижи за визуализацията на картинката и затова ще се наложи да се добави на местата, на които искате да се появи вашия thumbnail. Минималният пример е от мен, а вие експериментирайте.

<div class="entry">
    <?php the_post_image(); ?>
    <?php the_content('Read the rest of this entry »'); ?>
</div>

TRASH STATUS

Trash Status

Trash Status – Вече се досещате, говорим за „Кошче“ в WordPress 2.9 и то не само за публикации, но също за страници и коментари. Разглеждайки списъците с коментари, страници или постове, ще забележите, че Delete е заменено с Trash. Така трупате всичко в кошчето, откъдето може да го изтриете перманентно. Идейно, защото си представете, че изтриете дълга публикация по погрешка и нямате резервно копие… Или пък триете нещо днес, а утре ви се ще да не го бяхте изтрили.

EDIT MEDIA

Edit Media

Edit Media – Нещо, което очаквах да се появи доста по-рано, но както се вижда си е заслужавало чакането. Вграден инструмент за обработка на качените в галерията изображения. Няма да се налага да използвате външни приложения за scale, crop, rotate и други основни действия в обработката на картинки.

MEDIA EMBEDS

Media Embeds

Media Embeds – Лесно вмъкване на видео клипове или снимки от големите и известни портали. Става въпрос за Viper’s Video Quicktags плъгина, който става част от WordPress – без бутоните в редактора, но с допълнителна поддръжка на oEmbed стандарта. Не съм се и съмнявал, че подобна функционалност ще се появи рано или късно. Надявам се тя да не пресече десетките други плъгини с подобна насоченост.

и още…

Custom post types – Поддръжка на различни типове публикации. Основните 3 до момента са: post (публикация), page (страница), attachment (обикновено изображение към някой от първите два типа). Това в комбинация с текущото taxonomy, ще даде сериозна тема за размисъл на всички онези, които твърдят, че WordPress не е истинска система за управление на съдържанието (CMS).

Comment metadata – Метаданните на коментарите ще дадат нови възможностти на всички онези ентусиасти, които разработваме темички и разширения за WordPress. Сещате се за wp_postmeta и wp_usermeta, нали, хехе?

Дано ви е станало интересно. За разбирачите и любопитните – the_timeline(); хехе. Чакаме бетата!

Кратки URL адреси:   

1 Коментар по темата

Добави коментар

Какво е нужно да знаеш, за да публикуваш успешно своя коментар...

  • Моля, пиши коментарите си на кирилица.
  • Полета Име, Email, Анти-Бот и Коментар са задължителни. (Споко, email-a остава скрит)
  • Ако ще посочваш сайт, нека е твой или просто остави полето празно.
  • Изпиши с цифри верния отговор на Анти-Бот въпроса в съответното поле.
  • Изчакай поне 30 сек. от зареждането на страницата, преди да натиснеш Добави коментар.

Благодаря предварително за включването по темата! При проблеми - ползвай формата за контакт...

Ако коментарът ти е бил изтрит, то ти препоръчвам да прочетеш първо тази тема - And your point is?

30 секунди преди да можеш да добавиш своя коментар...

Добави Facebook коментар