WordPress 3.1 Beta 1 от Casper

29.11.20100 Коментара

Много е вероятно да си имаме WordPress 3.1 до края на годината. Първата публична бета е опакована и готова за тестване. WordPress 3.1 Beta 1 не се препоръчителна за вашите live проекти – готова функционалност, но и много needs patch билетчета.

WordPress 3.1 Beta 1

В 3.1 ще има няколко интересни нововъведения. Най-коментираното от тях са така наречените „формати на публикациите“ или Post Formats. Знаете, че няма ограничение за това, какво да съдържа дадена публикация, но с тази нова функционалност се цели да се стандартизират нещата за общото благо. Един обикновен пост може да съдържа някаква новина или ревю, но също така може да е просто едно видео или връзка или кратък текст тип Facebook или Twitter статус ъпдейт. Всичко това са публикации и ако държите да излизат във вашия основен RSS фийд – оставете ги публикации, а не ги превръщайте в custom post types (последното го разбирайте по-скоро като custom content types).

WordPress Post Formats

Ето къде ще откриете опцията за избор на post format – в секцията от която публикувате творенията си. Има една малка подробност, разбира се. Трябва да активирате форматите в WP темата си. Това е лесно, просто добавяте във functions.php следната функция:

add_theme_support( 'post-formats', array( 'aside', 'gallery' ) );

В масив изброявате всички формати, които желаете да са активни за вашите публикации. Тук ще добавя нещо много важно. Идеята е да има стандартен набор формати (не да измисляте свои), наложени от разработчиците, за да издигнат създаването на теми на още по-високо ниво. Представете си, че утре смените темата с друга, която използва свои пост формати – вашето съдържание няма да се визуализира по начина, по които сте си представяли. Това е основната причина да не може да създавате персонализирани пост формати. Наличните са напълно достатъчни…

Текущите формати са:

 • aside – визуализира се без заглавие, прилича на Facebook note update
 • audio – аудио файл, удобно за podcasting
 • chat – за чат лог текстове
 • gallery – снимкова галерия
 • image – единична снимка, взима се първия img таг в публикацията
 • link – връзка, взима се първия a таг в публикацията
 • quote – цитат, трябва да е в blockquote таг
 • status – кратък статус ъпдейт, обикновено с дължина до 140 знака, като в Twitter
 • video – видео, взима първия video (HTML5) или object/embed таг

Как го правим преди WordPress 3.1? Много просто – използвахме категории и/или етикети, които се задават на публикация, след което в темата се прави проверка и според категорията/етикета се променя и крайния вид. Post Formats са същата работа (taxonomy), ще кажете, но… ако под една категория или таг имате и видео постове и аудио постове и статуси и други. Как ще ги покажете по различен начин? Опирате до създаването на още (custom) класификации – лоша идея. Авторът на чуждата тема, която се каните да си сложите, няма как да знае какви категории и етикети сте използвали, освен ако не я прави специално за вас…

Предназначението на категориите и етикетите е да описват съдържанието ви с ключови думи или фрази, като по този начин слагат под общ знаменател всички постове отнасящи се до конкретна тема или нещо друго.

Post Formats, от своя страна, разделят публикациите по-скоро по типове и прилагат някакво допълнително оформление – статусите се визуализират без заглавие и т.н. Тук авторът на новата тема, която се каните да си сложите, знае за форматите (защото са стандартизирани), активирал ги е и се е погрижил да ги покаже според значението им. И още – post_class() ще добави нови класове от вида format-[name], което ще улесни украсяването.

Малко завъртяно го описах и ми иде завърша с едно „Абе, нещо такова…“, но има време до 3.1 и нещата са на ниво тестване и изпипване. Спокойно, всичко ще е доста по-просто. WordPress го доказва.

Нека споменем и още 3-4 неща, които идват с новата 3.1 версия. Първото е чисто новия Admin Bar, който няма как да не забележите най-горе на вашия WP front-end, при положение, че сте се логнали. С него достигате лесно до ключови места в администрацията и може да разкарате почти безсмисления Meta widget.

WordPress Admin Bar

Следва нещо удобно за потребителите с много съдържание или коментари. Pagination с възможност да въвеждате номера на страницата, на която искате да отидете. По-готино от няколко next клика, а?

WordPress Better Pagination

И това не е всичко. Погледнете самите колони в тези списъци. Вече можете да сортирате в низходящ или възходящ ред  по избрана от вас колона. Задължителна екстра за таблично представени данни.

WordPress Column Sorting

През цялото време говорехме за публикации. Тук е ред на още нещо, което ще ви спести време – по-лесното добавяне на вътрешни връзки. Забележете полето за търсене, когато маркирате текст и използвате бутона за добавяне на нов линк. Вграденият ajax autocompleter извежда резултати в реално време и с един клик полетата за Адрес (URL) и Заглавие (Title) са попълнени!

WordPress Easier Internal Linking

Обърнете внимание, че ви представям част от новото в WordPress 3.1 Beta 1. Същите тези функционалности може да са леко различни във финалната stable версия, която се очаква в края на годината. До тогава теглете и тествайте!

Изтегли WordPress 3.1 Beta 1Сайт на WordPress 3.1 Beta 1

Кратки URL адреси:   

Добави коментар

Какво е нужно да знаеш, за да публикуваш успешно своя коментар...

 • Моля, пиши коментарите си на кирилица.
 • Полета Име, Email, Анти-Бот и Коментар са задължителни. (Споко, email-a остава скрит)
 • Ако ще посочваш сайт, нека е твой или просто остави полето празно.
 • Изпиши с цифри верния отговор на Анти-Бот въпроса в съответното поле.
 • Изчакай поне 30 сек. от зареждането на страницата, преди да натиснеш Добави коментар.

Благодаря предварително за включването по темата! При проблеми - ползвай формата за контакт...

Ако коментарът ти е бил изтрит, то ти препоръчвам да прочетеш първо тази тема - And your point is?

30 секунди преди да можеш да добавиш своя коментар...

Добави Facebook коментар