Ashampoo UnInstaller Platinum 2.81 от Casper

31.07.20070 Коментара

Както се предполага от името му, Ashampoo UnInstaller Platinum е мощен инструмент за премахване, или по-точно деинсталиране на програми от вашата Windows система.
Много от вас сигурно ще попитат: Защо се нуждаем от специална програма за това, при положение, че почти всеки продукт притежава собствен деинсталатор? или Защо ни трябва такава програма, а не може ли направо да изтрием ненужното както обикновено процедираме с файлове и папки, които не ни трябват?

Отговорите на тези въпроси могат да запълнят цяла книга. Днес програмите стават все по-сложни. Те включват огромен брой файлове, които обикновено биват разполагани на много различни места (не само в директорията на съответното приложение). Като добавка към това, всяка програма разполага допълнително и с голям брой настройки, които се записват в Windows Registry.

Нещата стават дори по-сериозни. Много файлове са споделени (shared) и се използват от повече от едно приложение, защото съдържат множество универсални функции, от които се нуждаят много програми за да работят коректно. Изтриването на такива споделени файлове, дори и да са маркирани като принадлежащи на софтуера, който деинсталирате, често крие риск и не се изненадвайте ако след това други от програмите ви не работят…

Регистрите също са проблематични, защото много често програмите трият, добавят или променят различни стойности на различни места в Windows Registry. Във връзка с това, най-общо можем да кажем, че веднъж инсталирана една програма става неразделна част от Windows системата ви.

Днес почти всеки приличен софтуер разполага със собствен деинсталатор (uninstaller) или поне добавя възможност за премахване в Аdd/Remove Programs секцията на Windows. Ефективността им, разбира се, е ниска и остават много ненужни неща в системата.
Но защо е така? Ако трябва да бъдем честни, програмистите не искат да премахвате продуктите им от вашата система. И още, написването на качествен деинсталатор (uninstaller) обикновено не е никак проста задача, а също и не добавя никаква по-голяма функционалност към съответния продукт. Затова те играят на сигурно и не се занимават много задълбочено по този въпрос.

Как Ashampoo UnInstaller Platinum се справя с всичко това? Програмата създава два от така наречените snapshots (снимки) на системата, първия преди а втория след инсталирането на даден софтуер. Тези снапшоти записват целия статус на системата преди и след инсталацията, включително регистрите, местоположението, датите, размерите и версиите на всички файлове, както и съдържанието на конфигурационните файлове. След края на една инсталация и създаването на втория снапшот, програмата прави сравнение с първия, записвайки разликите в специален лог (log) файл.

Когато деинсталирате една програма през Ashampoo UnInstaller Platinum, програмата зарежда съответния лог (log) файл и възстановява системата в положението в което е била преди инсталацията. Новите файлове, директории и регистри се премахват. А променените регистри се възстановяват. Цялата тази операция е доста сложна, но с Ashampoo UnInstaller Platinum всичко става с няколко кликвания. Какво още мога да кажа… пробвайте и сами ще се уверите, колко полезен може да бъде един такъв инструмент.

Във версия 2.81 вече има наличен и превод на български език.

Свали: Ashampoo UnInstaller Platinum 2.81
Скрийн: тук

Кратки URL адреси:   

Добави коментар

Какво е нужно да знаеш, за да публикуваш успешно своя коментар...

  • Моля, пиши коментарите си на кирилица.
  • Полета Име, Email, Анти-Бот и Коментар са задължителни. (Споко, email-a остава скрит)
  • Ако ще посочваш сайт, нека е твой или просто остави полето празно.
  • Изпиши с цифри верния отговор на Анти-Бот въпроса в съответното поле.
  • Изчакай поне 30 сек. от зареждането на страницата, преди да натиснеш Добави коментар.

Благодаря предварително за включването по темата! При проблеми - ползвай формата за контакт...

Ако коментарът ти е бил изтрит, то ти препоръчвам да прочетеш първо тази тема - And your point is?

30 секунди преди да можеш да добавиш своя коментар...

Добави Facebook коментар