Как да пачнем WordPress под Win от Casper

15.05.20100 Коментара

Ако сте ползвали или ползвате WordPress, знаете, че всеки може да допринесе за развитието на тази чудесна система за управление на съдържанието – CMS. Днес, докато си тествах trunk версията, попаднах на малко бъгче и се реших, да направя сефтето и да пусна ticket и patch за открития дефект.

WordPress 3.0 чука на вратата, но все още има неща за оправяне. Промените са доста, ще говорим и за тях най-късно на първо RC. В WordPress Trac все още се въртят 100-200 билетчета и ако сте уеб разработчик, WordPress ентусиаст или програмист, може да помогнете и вие. Чувството е много приятно!

За тези, които все още не знаят – сега ще ви покажа как…

Без значение на какъв Windows сте, ще ви трябва локална среда за тестове. Вие изберете какво ще използвате. Аз препоръчвам да си изтеглите XAMPPLite – да, Lite версията е напълно достатъчна. Теглите си ZIP архива и го разархивирайте в топ директория на някой от вашите дялове. Аз си го паркирам в D:, защото така нямате нужда от инсталация – направо стартирате xampp-control.exe (удобно, ако ще го ползвате през флашка).

Другото приложение, от което ще имаме нужда е TortoiseSVN – едно от най-удобните revision/version/source control приложения за Windows. Изтеглете и инсталирайте актуална версия от тук (има и езикови пакети). Самата инсталация е от типа Next-Next-Next…, затова няма да се спирам на нея, ще се справите.

А сега и съществената част…

Приемаме, че сме сложили XAMPP в D: и отиваме направо в DocumentRoot, който по подразбиране ще е D:\xampplite\htdocs, и създаваме нова директория с име wordpress. Ако сте инсталирали успешно TortoiseSVN, кликнете с десен бутон върху новосъздадената директория и изберете SVN Checkout… В новото checkout прозорче за ‘URL of repository’ въведете http://svn.automattic.com/wordpress/trunk, а ‘checkout directory’ трябва да сочи към вашата wordpress директория. Оставяте другото (виж картинките) и удряте един бърз OK. Така ще получите актуалната версия от trunk във вашата директория.

До този момент не ни беше нужен XAMPP, но е време да го стартираме. Пуснете xampp-control.exe и стартирайте Apache и MySQL. Дали ще си ги правите сервизи, си преценете сами, аз не изпитвам нужда да го правя. Създайте си нова база данни, създайте си wp-config.php от включения sample и си завършете стандартната WordPress инсталация. След нея може да си работите стандартно с платформата. Ако модифицирате някой файл, а после поискате да възстановите оригинала – десен бутон влизате в контекстно меню ‘TortoiseSVN’ и там избирате ‘Revert’. Лесно ще познаете променените файлове – върху иконите им ще са дооцветени в червено.

OK. Открили сте бъг – пуснете нов ticket в WordPress trac (с user/pass от Support форумите става) към който после да прикачите вашия patch, който ще направим след малко. Другият вариант е ако сте си набелязали вече съществуващ ticket, по който може да помогнете.

Следва едно препоръчително обновяване преди създаването на новия patch с десен бутон на главната WordPress директория, D:\xampplite\htdocs\wordpress в нашия пример, и ‘SVN Update’. Отново десен бутон, но този път избираме ‘TortoiseSVN → Create patch…’, досетихте се защо. В новоотвореният прозорец изберете файла, който сте пачвали и ударете един OK. Запазете patch-а, като добавите .diff след името на файла и сте готови.

Остава да посетите WordPress trac и да прикачите вашия patch към съответния ticket. Това смятам, че няма нужда от допълнително обяснение. Приятно пачване, хехе!

Кратки URL адреси:   

Добави коментар

Какво е нужно да знаеш, за да публикуваш успешно своя коментар...

  • Моля, пиши коментарите си на кирилица.
  • Полета Име, Email, Анти-Бот и Коментар са задължителни. (Споко, email-a остава скрит)
  • Ако ще посочваш сайт, нека е твой или просто остави полето празно.
  • Изпиши с цифри верния отговор на Анти-Бот въпроса в съответното поле.
  • Изчакай поне 30 сек. от зареждането на страницата, преди да натиснеш Добави коментар.

Благодаря предварително за включването по темата! При проблеми - ползвай формата за контакт...

Ако коментарът ти е бил изтрит, то ти препоръчвам да прочетеш първо тази тема - And your point is?

30 секунди преди да можеш да добавиш своя коментар...

Добави Facebook коментар