WordPress 3.0 RC 1 от Casper

28.05.20100 Коментара

Вчера WordPress отбеляза своя седми рожден ден, а днес получаваме първия release candidate на WordPress 3.0 – честито, хехе! RC означава, че всичко е завършено, като се приканва всеки от вас да тества новата версия в собствената си web среда. Ако не се появят критични бъгове, ще имаме и финалната 3.0 версия.

Време е да споменем и някои от новите екстри, които ще откриете в тази версия, а те не са малко!

I. Нова меню система

Сега ще може да създавате собствени навигационни менюта, които могат да включват връзки към публикации, страници, категории, етикети, че дори и произволни връзки към други уеб страници. Функционалност, която дава допълнителна гъвкавост и свобода и съм сигурен, че ще зарадва и ще се ползва от повечето WordPress потребители. Създаването на меню е piece of cake. Отивате в Appearance → Menus и създавате ново меню, като му зададете име. Добавяте му връзки по избор и задължително удряте един Save.

За визуализацията на менютата ще трябва да добавите малко екстра код във вашата тема. Местоположенията на менютата трябва да се опишат в functions.php с помоща на функция register_nav_menus(). Допълнително ще трябва да добавите и самото меню из файловете на темата с wp_nav_menu().

II. Нова тема по подразбиране

Тя се казва Twenty Ten и е написана специално за WordPress 3.0. Включва много от новата функционалност и ако планувате да си разработвате нова тема, ви препоръчвам да я разгледате много внимателно. За тези, които все още ползват Default или Classic – те ще бъдат достъпни в WordPress Themes Directory, но ако ще вдигате до WP 3.0, по-добре се насочете към Twenty Ten.

III. Нова comment_form() функция

Извежда пълната форма за коментари и има разни филтри, които ще ви помогнат да променяте това, което ще се изведе. Много ми хареса тази функция, ще я ползвам с кеф! Може да я разучите тук.

IV. Подобрена поддръжка на Child Themes

Това са дъщерни теми, които наследяват функционалността на тема-родител, като в допълнение могат да добавят още екстри или да я променят. Създаването на такава тема също е лесно. Създавате си директория, поставяте вътре специално описан style.css файл и сте готови. В child темата може да добавяте още и functions.php и други ваши theme файлове. Това е препоръчително, когато искате да промените тема, защото при нова версия на родителската тема няма да си загубите модификациите. Полезно за всички, които използват чужди теми. Подробен наръчник – тук.

V. Подобрени Custom Post Types и Custom Taxonomies

Поддръжката на видове публикации и таксономии може да изтествате с някои от плъгините като Custom Post Type UI. Вградените са: post, page, attachment, revision и nav-menu-item. За да регистрирате ваши ще трябва да се обърнете към register_post_type(). Мисля си, че това е много важен елемент за всеки един CMS и смятам да ми влезе в употреба много скоро.

VI. WordPress + WordPress MU = WordPress 3.0 (Multisite)

Сливането е факт! С малко допълнителна конфигурация, за която ще прочетете в Tools → Network , ще си имате ваша мрежа от WordPress базирани блогове или сайтове, подобно на WordPress.com. Ако шибнете и един BuddyPress си правите цяла социална мрежа! Яката работа! Create A Network.

И още…

 • Функция wp_login_form() – за да си вадите login формата където пожелаете.
 • Custom backgrounds за темите.
 • Всички импортери са изнесени в плъгин – WordPress Importer.
 • Промени в дизайна и менютата в backend-а.
 • Manage Themes и Install Themes с табове.
 • Нови template files – front-page.php, single-{post_type}.php, author-{nicename}.php, author-{id}.php, taxonomy.php, taxonomy-{taxonomy}.php, taxonomy-{taxonomy}-{term}.php
 • и още един куп нови неща и фиксове, за които четете тук.

Над 1100 затворени билетчета в WordPress Trac към днешна дата…

Изтегли WordPress 3.0 RC 1Сайт на WordPress 3.0 RC 1

Кратки URL адреси:   

Добави коментар

Какво е нужно да знаеш, за да публикуваш успешно своя коментар...

 • Моля, пиши коментарите си на кирилица.
 • Полета Име, Email, Анти-Бот и Коментар са задължителни. (Споко, email-a остава скрит)
 • Ако ще посочваш сайт, нека е твой или просто остави полето празно.
 • Изпиши с цифри верния отговор на Анти-Бот въпроса в съответното поле.
 • Изчакай поне 30 сек. от зареждането на страницата, преди да натиснеш Добави коментар.

Благодаря предварително за включването по темата! При проблеми - ползвай формата за контакт...

Ако коментарът ти е бил изтрит, то ти препоръчвам да прочетеш първо тази тема - And your point is?

30 секунди преди да можеш да добавиш своя коментар...

Добави Facebook коментар