Аз на WordCamp Bulgaria 2010 от Casper

07.10.20100 Коментара

Още щом прочетох новината за предстоящия WordCamp Bulgaria 2010, вече знаех, че ще бъда там! За скромните 3 години и половина обикнах WordPress и често поглеждах WordCamp.org с надеждата, че и нас ще ни огрее. И ето, че това не закъсня и вече спокойно можем да се хвалим, че сме имали конференция и на наша територия.

WordCamp Bulgaria

Нека благодарим на организаторите (Иван и Добата – браво пичове!), че успяха да съберат толкова хора, да им предложат всякакви удобства и да ги срещнат с известните лица на родната блогосфера и по-специално с българския WordPress контингент. Да благодарим отново и на спонсорите, които също имат вземане-даване с WP и подпомогнаха събитието. И, разбира се, big up на всички присъстващи, които решиха да бъдат част от първата WP конференция, проведена в България.

***

В този слънчев, но студен, съботен ден ставането не беше лесна задача. Още повече, ако сте си легнали като мен в 4 сутринта. Прецених, че едно кафе преди кафето в 9:00 ще ми дойде много добре и закъснението от 15-20 минути беше факт, хехе. Докато успеем да се разсъним дружно, лекциите трябваше да започват… Карам по ред на номерата, като ще линквам към сайтове и презентации

1. Stefanos KofopoulosWordPress made for humans, stuff between SEO and usability

Stefanos Kofopoulos @ WordCamp Bulgaria 2010

Под номер 1 в програмата беше Stefanos Kofopoulos (Greece) – WordPress & bad boy for life – както се описва в един от сайтовете си. Силни първи 40 минути, през които с радост установих, че кафето е започнало да действа щом, нямах проблем с приемането на английска реч. Застъпи доста интересни теми: Тънкостите при писането за хора, а не толкова за търсещите машини; Коментарите – играта с читателите; Отсяване на най-важното според реални статистики, а не предположения.

2. Василена ВълчановаКак блогът да ви намери работа

Василена Вълчанова @ WordCamp Bulgaria 2010

Първа от българските представители и единствена дама-лектор беше Василена Вълчанова. Темата и се въртеше основно около personal branding – предимството, което имаш като блогър и как да свикнеш да го използваш по-добре, за да достигнеш по-високи кариерни върхове.

3. Константин ДанковK2 Framework за създаване на теми за WP

Константин Данков @ WordCamp Bulgaria 2010

Третата лекция – тази на Константин Данков – обърна нещата на  180 градуса. Изведнъж бяхме хвърлени в дънджеона на web програмирането и по-специално в разработването на теми за WordPress с помощта на K2 Framework. За мен това беше една интересна лекция, защото често ми се случва да създавам WP теми за мои сайтове или проекти на приятели. K2 звучи като една добра и гъвкава алтернатива, която можете да надградите до нещо още по-добро. И все пак, засега избягвам да се замесвам с frameworks или child-themes.

4. Стефан КъневКак блогът ми ме направи по-добър професионалист

Стефан Кънев @ WordCamp Bulgaria 2010

Последен преди обедната почивка беше Стефан Кънев – който хем разведри аудиторията, хем засили още повече глада в залата, хем ме накара да се замисля над много неща. Програмист в Швеция и човек от типа винаги съм прав в споровете си. Говори за структурирането и разписването на идеите, като на няколко пъти споменаваше така наречените мисловни карти. Лекцията му застъпваше 9 ключови момента

***

В обедната почивка се подкрепихме с по един огромен SUBWAY сандвич, натурални сокчета и кафе. Нямаше много време за размотаване, защото в залата щеше да се говори за нещо, което интересуваше всеки един от присъстващите – бъдещето на WordPress

5. Николай Бачийски – Какво се случва с WordPress

Николай Бачийски @ WordCamp Bulgaria 2010

Отпочинали и сити, бяхме готови да чуем Ники Бачийски с информация от кухнята на WordPress. Истината е, че платформата набира скорост и можем да се доверим на WordPress, защото плановете са за поне 100 години напред, хехе. Шегата настрана, хубаво е да знаеш, че си гласувал доверие на проект, които е точно обратното на днес го има, утре не. Ники потвърди, че WP ще продължи да се развива и ще си остане безплатна. Очаквайте 3.1 около Коледа!

6. Joost de ValkMaking sure your content is found

Joost de Valk @ WordCamp Bulgaria 2010

Поредният чуждестранен лектор, който хвана микрофона беше Joost de Valk (Netherlands) или накратко Yoast. Всички в залата имахме проблеми с правилното произношение на името му. Не съм сигурен, че и сега мога да кажа как точно трябва да се чете… Това, което разбрахме още в началото на презентацията му е, че е обичлив татко, който се гордее с родината си и обича да ходи по купони и да се черпи като българин, хехе. През останалите минути  SEO лекцията се въртеше около 4 основни съвета към вас и вашия сайт: 1) бъдете оригинални и залагайте на уникалното съдържание; 2) оптимизирайте това съдържание; 3) бъдете тясно свързани с читателите си, улеснете ги; 4) следете статистиките… Разгледайте цялата презентация.

7. Еленко Еленков – Как да блогваме през 2010 – годината, в която Facebook уби всичко

Еленко Еленков @ WordCamp Bulgaria 2010

Определено една от най-свежарските лекции беше тази на Еленко Еленков. Разказа за началото и последвалото преминаване от custom блог платформа към по-лесния WordPress с всичките последвалите спам премеждия. Описа  типовете блогове малко в стил Социалките отвръщат на удара, като обират некачествените блогове/блогъри. Вадеше усмивките на присъстващите по свой забавен начин. Той и Стефан печелят в категория за най-увлекателна лекция.

8. Andrei Boghiu & Andrei Diaconu – WordPress – More than blogging

BEC Media @ WordCamp Bulgaria 2010

Възможностите на WordPress не се изчерпват само с блогването. За това ни говориха съседите Andrei Boghiu & Andrei Diaconu (BEC Media, Romania). Темата за WP базирани сайтове за електронна търговия ми е интересна, защото аз също имам разни разработки с такава насоченост. А и похвалиха ракията момчетата, хехе! Полята лекция – успешна лекция! Cheers, hehe!

9. Богомил ШоповАрхитектура на WordPress и как да пишем за пари*

Богомил Шопов @ WordCamp Bulgaria 2010

Бого, бе! За къде без Бого! В очите ми той беше от хората с най-много опит на тази конференция и с нетърпение очаквах неговия ред. Началото – малко история. Харесвам интродукции от типа кой, кога и как е започнал, това е допълнителна червена точка от мен! А продължението на лекцията беше дори още по-добро. Искате да печелите пари от WP – типове клиенти, често срещани задачи, какво искат работодателите – все неща от практиката, ценни. Получи се една презентация, която лично аз ще си я сложа в графата на най-полезните.

* За да разгледате презентацията ви трябва браузър, който е на ти с HTML5 и CSS3 – пробвайте с актуален Chrome.

10. Cristian China BirtaEverybody is a blogger now

Cristian China Birta @ WordCamp Bulgaria 2010

Последен от румънските редици беше Cristian China Birta (Romania). Типичният блогър, който не се занимава и явно изобщо не се интересува от техническата част на нещата. При нужда му помагат и съм на мнение, че това не е никак лоша стратегия. Симпатяга. Фокусиран върху самото блогване, той е Блогърът, който само за 2 дни след като е блогнал (на 04.10.10) за конференцията, е написал още 9 публикации в блога си. За мен това си е впечатляващо! Фен на Бургас 63.

11. Огнян Младенов – Създаване на поддържащи сайтове на WordPress.com

Огнян Младенов @ WordCamp Bulgaria 2010

Един от малкото БГ SEO специалисти, на които бих разчитал за по-сериозни проекти. Всички очаквахме от Огнян Младенов за сподели повече SEO тайни, но и жокерите, които извади не бяха малко. В последствие се оказа, че презентацията му беше модерирана буквално в последния момент. Явно някои от тези тайни е трябвало да си останат такива… Или пък да очакваме, че пълното слайдшоу ще бъде качено някъде?

12. Веселин Николов (dzver) – 20 начина да си убиеш блога, без да се усетиш

Веселин Николов @ WordCamp Bulgaria 2010

Заключителната лекция беше тази на Веселин Николов, който всъщност е по-известен със страховития си прякор – dzver. Познаваме се от повече от десетилетие, още от чат средите (знаете – ShakeIT forever!), и смея да го определя като човек, който не си губи времето в празни приказки. Един от по-големите му проекти – TopBlogLog – се разви за нула време и влезе под кожите на много български блогъри. Но вие това си го знаете, хехе! Темата на лекцията му беше с най-високия процент на полезност, защото всички предишни теми биха били излишни, ако след елементарна грешка просто сте останали без блог… Обърнете много сериозно внимание на презентацията

***

И така, тези, които им бяха останаха сили, се забавляваха и на after-партито по-късно същата вечер, в My Mojito. Чакаме снимки и видео материалите от конференцията…

WordPress Stickers

Получи се едно незабравимо WP събитие, няма как да не се съгласите с мен. Всичко, организация и т.н. (да не се повтарям), беше повече от отлично. Засега мога да се надявам, че WordCamp Bulgaria 2011 няма да е чак през следващия октомври и ще събере много повече лектори и посетители. А до тогава… дерзайте… ползвайте WordPress… и изобщо – блогвайте!

p.s. Единствената забележка от мен е, че баджа ми беше с Mystery Man, а не с текущия ми gravatar. 🙂

Кратки URL адреси:   

Добави коментар

Какво е нужно да знаеш, за да публикуваш успешно своя коментар...

  • Моля, пиши коментарите си на кирилица.
  • Полета Име, Email, Анти-Бот и Коментар са задължителни. (Споко, email-a остава скрит)
  • Ако ще посочваш сайт, нека е твой или просто остави полето празно.
  • Изпиши с цифри верния отговор на Анти-Бот въпроса в съответното поле.
  • Изчакай поне 30 сек. от зареждането на страницата, преди да натиснеш Добави коментар.

Благодаря предварително за включването по темата! При проблеми - ползвай формата за контакт...

Ако коментарът ти е бил изтрит, то ти препоръчвам да прочетеш първо тази тема - And your point is?

30 секунди преди да можеш да добавиш своя коментар...

Добави Facebook коментар